Articolele sunt publicate in
limbile romana si engleza

❯❯ Educație în domeniul sudării
❯ Realizari si provocari in educatia în domeniul sudarii
(D. Dehelean)

Datorita crizei de personal specifice domeniului sudarii, in prezent in lume se constata o nevoie acuta de educatie si calificare in acest domeniu. La nivel european și internațional Federatia Europeana de Sudura, respectiv Institutul International de Sudura au elaborat si implementat in peste 40 țări un sistem armonizat de calificare, sistem prezentat in mod succint in cadrul lucrarii. Sunt prezentate, de asemenea, informatii despre modul actual de calificare a personalului sudor in tara. Lucrarea se incheie cu o analiza a provocarilor existente în pregatirea si calificarea personalului pentru sudare la nivel international, respectiv cu formularea unor actiuni necesar a fi întreprinse in viitor in Romania.
Cuvinte cheie: calificare personal, sudare, sistem european armonizat

❯❯ Standardizare
❯ Evolutii in standardizarea referitoare la sudarea si examinarile nedistructive ale sinelor si aparatelor de cale din domeniul aplicatiilor feroviare
(P. Țenchea)

Se prezinta sintetic stadiul si tendințele standardizarii, in special europene din cadrul CEN/TC 256, referitoare la sine si aparate de cale, la sudarea prin topire intermediara și aluminotermica a acestora si la repararea prin sudare cu arc electric. Sunt trecute in revista standardele si proiectele de standarde europene pentru examinarea nedistructiva a sinelor in cale. Concluziile evidențiaza dezvoltarea preocuparilor pentru standardizare in acest domeniu.

❯❯ Aplicatii innovative
❯ Sudarea în Industria 4.0
(D. Matei)

A patra revolutie industriala sau Industria 4.0 este revolutia tehnologiilor inteligente. Schimbarile au un ritm foarte rapid si, implicit atat oamenii, cat si echipamentele au nevoie de noi aptitudini pentru a se putea adapta acestui ritm. Firma Fronius s-a adaptat cerintelor Industriei 4.0 si ofera echipamente de sudare inteligente, interconectate digital si care comunica între ele.

❯ Utilizarea programului MS Excel pentru generarea specificatiilor procedurilor de sudare (WPS)
(Gh. Tanase, R. Iovanas, D. M. Iovanas)

Lucrarea abordeaza realizarea flexibila a WPS-urilor pentru procedeele de sudare prin topire cu arc electric (111, 135, 136) aplicate la constructia structurilor metalice sudate complexe, cu o referire particulara la podurile rulante, grinzi, stalpi si structuri adiacente realizate din oteluri de construcție S235, S355 etc, cu grosimi între 8 si 25 mm. Elementul de noutate consta in utilizarea exclusiva a pachetelor de programe de tip MS EXCEL in programarea si modificarea WPS-urilor. Concret, WPS-urile pot fi create, adaptate usor, modificate si utilizate atat de catre inginerii sudori, cat si de cei care trebuie sa le puna in practica, adica operatorii sudori, care vor avea astfel o baza de lucru utila si pe intelesul lor, deoarece programul cuprinde si o bibliotecă de rosturi de sudare si sudurile corespunzatoare, prezentate intr-un mod grafic atractiv. Aplicarea acestor WPS-uri se poate face atat pe instalatiile de sudare clasice creandu-se programe personalizate, cat si pe noile instalatii de sudare performante, in completarea programelor proprii. Se prezinta un model al unei astfel de WPS, realizat cu programul MS OFFICE EXCEL 2003, aplicat pe un produs din fabricatia curenta a unei sectii de productie.

❯❯ Din practica sudarii
❯ Gazele pentru sudare: simplu material consumabil sau o unealta de reglaj fin? Un rau necesar sau un amplificator al performantei?
(R. Zincenco, R. Molnar)

In lucrare se sintetizeaza dintr-o perspectiva practica modalitati de imbunătatire a proceselor de sudare prin alegerea chibzuita a gazului protector la procedeele WIG și MAG. Se indica efectele principale, dar si subtile pe care modificarea gazelor de protecție le induce in proces.

ASOCIATIA INFORMEAZA

• Evenimente ASR, octombrie 2018, Buzau
• Personale
• Proiectul European Erasmus + FSW-Tech a implinit un an!
• Circulara 1 a Conferintei ASR „Sudura 2019”, Craiova
• Concursul profesional „Tineretul creeaza” 2019
• Concursul professional „Tineretul Sudeaza” 2019
• Cotizații ASR 2019
• Tarife de publicare a reclamelor în revista SUDURA 2019
• Manifestari stiințifice 2019
• Seminar „Sudarea in constructii – Noul standard SR EN 1090-2:2018 referitor la cerintele tehnice pentru executia structurilor din otel”
• Seminar „Specificatia si calificarea procedurilor de sudare a metalelor”
• Seminar „Calificarea personalului de executție pentru sudare si procedee conexe” • Curs “Proiectant international de structuri sudate”
• Curs „Implementarea ghidurilor pentru personal in domeniul sudarii mecanizate, orbitale si robotizate”
• Lista firmelor cu reclame in SUDURA 4/2018