Articolele sunt publicate in
limbile romana si engleza

❯ Imbinari aluminiu – otel sudate prin frecare pentru elementede structuri metalice
L. N. López de Lacalle (1), I. Azkona (2), Victor. Verbitchi (3), Radu Cojocaru (3), Cristian Ciuca (3), M. Vlascici (4)
(1) Universitatea din Tara Bascilor, Bilbao, Spania; (2) Metal Estalki S.L. Zamudio, Tara Bascilor, Spania; (3) ISIM Timisoara; (4) Nano Inteliform S.R.L. Timisoara

Rezumat
S-au elaborat tehnologii de executie pentru acoperiri cu table de 1,0 mm grosime din aliaj de aluminiu EN AW 5754,indoite in prealabil ca profile U, pe tevi cu sectiune patrata (50 mm x 50 mm) din otel S235, conform EN 10 025, utilizândechipamente specializate. Una dintre tehnologii utilizeaza gaurirea prin frecare cu burghie O4,3 si filetareaprin formare cu tarozi M5, urmate de montarea cu suruburi M5 fara piulite. A doua tehnologie aplica sudarea prin frecare cu element activ rotitor (FSW), utilizând unealta cu umar O12 sau O14 si pin conic neted, cu suprapunerea tablelor. Se prezinta parametrii de imbinare, derularea fiecarui proces si probele de imbinare.
Analiza metalografica a evidentiat aspectul corespunzator si forma adecvata a acoperirilor. Nu au fost decelatedefecte inadmisibile. Ambele tipuri de acoperiri sunt prinse in mod adecvat pe teava patrata. Tehnologiile elaborate sunt propuse pentru cresterea productivitatii in productia de serie. Pregatirea adecvata a pieselor de imbinat,mecanizarea si automatizarea permit repetabilitatea si calitatea. Aplicatiile tinta sunt elementele de structuri metalice cu acoperire anticoroziva. Domeniile vizate sunt: electrotehnica, constructii, industria prelucratoare siindustria de automobile. Tehnologiile prezentate sunt ecologice, deoarece ele nu utilizeaza si nu produc substantetoxice sau deseuri.

❯ Concepte noi privind sudabilitatea in industria 4.0
Marius Bodea, Calin Prica, Niculina Sechel
Universitatea Tehnica Cluj Napoca

Strategia inovatoare a guvernului Germaniei privind dezvoltarea industriei in urmatoarea perioada a condus laaparitia conceptului Industria 4.0. Acest concept s-a raspândit extrem de rapid in economia globala si a schimbatparadigma productiei industriale in tarile puternic dezvoltate. Producatorii de echipamente de sudare oferasolutii moderne care permit digitalizarea datelor esentiale privind procesul de sudare, care se transmit wirelessin cloud. La aceste date pot obtine acces diferentiat toti actorii implicati in procesul economic: furnizori de materiale,producatori de servicii, organizatii de control al calitatii, client etc. In acest context general, sudabilitateamaterialelor detine un rol esential, deoarece in baza acesteia se pot determina caracteristici de productivitate sicalitate, aspecte privind fiabilitatea si siguranta in exploatare a constructiilor sudate. De asemenea, pornind dela o cuantificare precisa a sudabilitatii se pot realiza studii, cercetari privind optimizarea parametrilor de sudare,integrând datele inregistrate in modele matematice, in baza carora se pot anticipa caracteristici de rezistenta side comportare in exploatare a structurilor sudate.

❯ Standardizarea in domeniul sudarii si al procedeelor conexe care utilizeaza laserul
Petru Tenchea
Presedinte ASRO/CT 39 – Sudare si procedee conexe; E-QSE CONSULTING S.R.L. Timisoara

Se prezinta sintetic stadiul si tendintele standardizarii in domeniul aplicatiilor industriale ale laserului in sudaresi procedee conexe. Sunt evidentiate principalele tematici din activitatea de standardizare la nivel international sieuropean, in cadrul comitetelor tehnice de standardizare ISO/TC 44 si CEN/TC 121 si al altor comitete, in specialcu activitate referitoare la securitatea in munca. Se prezinta standardele si proiectele de standarde din domeniile:comunicare, metode, personal, materiale consumabile, echipament pentru prelucrare cu laser si mediu. Concluziileevidentiaza dezvoltarea preocuparilor pentru standardizare in acest domeniu inovativ.

ASOCIATIA INFORMEAZA

• Al 4-lea Congres IIW sud-est european desudura, Belgrad, octombrie 2018
• La final de proiect MICROBOND
• Participare ASR la noi proiecte Erasmus+
• Masa rotunda, 6 septembrie 2018, Timisoara
• Prezentarea proiectului SM Weld
• Participarea echipei României la concursulinternational de sudura ARC CUP 2018, China
• Conferinta ASR a coordonatorilor sudarii,18-19 octombrie 2018, Buzau
• Prezentari tehnico – comerciale
• Calendarul manifestarilor stiintifice 2018