In cadrul Programului ERASMUS+ – Parteneriate strategice 2014 – 2017, ASR participa la proiectul intitulat

”Program european de scolarizare pentru completarea cerintelor pentru fabricarea și asamblarea structurilor din otel si aluminiu conform standardului EN 1090”

COORDONATOR PROIECT: ASOCIATIA SPANIOLA DE SUDURA SI TEHNOLOGII DE IMBINARE (CESOL) – Spania

PERIOADA DE DERULARE:
01.09.2014 – 31.12.2016

SCOPURI SI OBIECTIVE:
Proiectul isi propune sa ajute la implementarea cerintelor noului standard EN 1090. Acest obiectiv va fi atins prin crearea unui curs de formare ajustat la cerintele pietei in special in domeniul constructiilor metalice, executantilor de constructii metalice, importatorilor sau vanzatorilor de produse din otel.

ACTIVITATILE PROIECTULUI:
In cadrul acestui proiect au fost elaborate urmatoarele:
• Un raport privind stadiul actual al tehnicii in legatura cu metodologia utilizata de intreprinderi si de cerintele pietei UE care sa permita o mai buna intelegere a cerintelor la nivel european si national pe care standardul EN 1090 le va aduce industriei din punct de vedere al calificarii necesara angajatilor;
• Definirea unui plan de calitate și strategie de evaluare elaborat pentru a facilita monitorizarea si evaluarea in timpul executiei proiectului;
• Un proiect de plan de marketing care descrie strategia de diseminare a rezultatelor proiectului;
• Efectuarea unei analize comparative a diferitelor cadrelor nationale ale calificarilor (NQF) si Cadrul european al calificarilor (EQF), care vor ajuta/ poziționa formarea care este in curs de elaborare in cadrul acestui proiect, in diferite niveluri ale EQF;
• Elaborarea “Raportului intermediar” in cazul in care monitorizarea rezultatelor proiectului este realizata;

Au avut loc reuniuni internationale cu partenerii proiectului la care a participat si Asociatia de Sudura din Romania:

15-16 octombrie 2015, Genova (Italia) organizata de IIS
In perioada 15-16.10.2015 a avut loc la Genova (Italia) a 3-a intrunire pe proiectului Erasmus +SAT EN 1090. Gazda acestei intalniri a fost Institutul Italia de Sudura (IIS).
La aceasta intalnire au participat 7 persoane din partea celor 5 parteneri ai proiectului. Asociatia de Sudura din Romania a fost reprezentata prin Anamaria Feier.

Principalele teme discutate la intrunirea de la Genova au fost:
– terminarea “Learning Outcomes-urilor” – suportului de curs pentru fiecare capitol, stabilirea unor noi termene astfel incat partenerii sa se poate incadra in datele impuse initial in proiect. ASR-ului i-a revenint capitolul de Inspectie referitoare la standardul SR EN 1090.
– cererea unei prelungiri a proiectului cu 4-5 luni la Agentia Nationala Spaniola. Urmatoarea intrunire va avea loc in luna mai 2016 la Timisoara.

 

10-11 mai 2016, Timisoara (Romania), organizata de ASR
In perioada 10 – 11 mai 2016, Asociatia de Sudura din Romania a gazduit la Timisoara intrunirea in cadrul proiectului SAT EN 1090 – “Curriculum armonizat pentru personalul implicat in punerea in aplicare a EN 1090 in industrie”.
La aceasta intalnire au participat reprezentanyi ai tuturor membrilor consortiului: Ignacio Ldpe (Cesol), Heliana Bibas (EWF), Chiara Baccarini (IIS), Raquel Almeida (ISQ), Anamaria Feier (ASR) si Gordana Gherghel (ASR).

Avand in vedere faptul ca acest proiect a fost prelungit pana la sfarsitul lunii decembrie 2016, in cadrul acestei intalniri s-au stabilit ultimele deadline-uri al proiectului.
Totodata s-a stabilit perioada in care fiecare partener va realiza cursul pilot (activitatiile E1), seminarul analitic (E2) cat organizarea de fiecare partener a unui eveniment pentru cel puțin 10 parteneri nationali din industrie pentru diseminarea rezultatelor proiectului (E5). Deasemenea, pentru a se putea realiza evenimentele E1 si E2 s-a stabilit ca pana la sfarsitul lunii septembrie a.c. sa se traduca curicula din limba engleza in spaniola, portugheza, italiana si romana.