❯ Un model fizic, la scara nanometrica pentru germinarea fisurarii intergranulare asistata de hidrogen a sudurilor
Prof. dr. ing. Viorel Miclosi (1), Dr. ing. Horia Dascau (2),
1) Asociatia de Sudura din Romania; 2) Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sudura si Incercari de Materiale (ISIM) Timisoara
e-mail: viorel.miclosi@yahoo.com

Rezumat
Se propune un model fizic, la o scara nanometrica pentru germinarea fisurarii intergranulare asistata de hidrogen a sudurilor. El se bazeaza pe: luarea in considerare a actiunii concomitente a mecanismelor de plasticitate locala care prin hidrogen (HELP), decoezuiunea prin hidrogen (HEDE) si cresterea presiunii la recombinarea hidrogenului atomic in hidrogen molecular (PRM); difuzia rapida a hidrogenului prin straturile intergranulare si modificarea insusirilor mecanice ale straturilor intergranulare prin impuritatile segregate in strat.

Sunt discutate, in lumina modelului propus, unele cai de marire a rezistentei fata de acest gen de fisurare si se arata lipsa de suport stiintific a indicatorului HD100gMD.

 ISTORIA SI STAREA TEHNICA ACTUALA A PRIMULUI POD SUDAT DIN ROMANIA 
Dr. ing. Dorel Boldus (1), Prof. Dr. ing. Radu Bancila (1), Dr. ing. Anamaria Feier( 2)
(1) Universitatea POLITEHNICA din Timisoara
(2) ASR Timisoara, INCD URBAN INCERC Timisoara
e-mail: radu.bancila45@gmail.com

Rezumat
In tara noastra, primul pod din otel sudat a fost construit in Resita la 1937, peste raul Barzava, cu o deschidere de 31.42 m si o inaltime centrala H = 4,0 m. Acesta a fost unul dintre primele poduri complet sudate din Europa. Lucrarea prezinta situatia actuala a podului de la Resita, analiza starii de tensiuni in structura si propuneri pentru reabilitarea podului. 

 PROCESE DE MICROIMBINARE A ELEMENTELOR DE CIRCUIT ELECTRIC 
Conf. dr. ing. Ionel Danut Savu
Universitatea din Craiova, Facultatea de Mecanica
e-mail: danut.savu@ymail.com

Rezumat
Prezenta lucrare reprezinta o relativ scurta prezentare a unui amplu studiu teoretic si experimental privind caracteristicile proceselor de microimbinare a elementelor de circuit electric, influentele care se manifesta in cadrul acestor procese si caracteristicile morfo-functionale ale microimbinarilor rezultate. Sunt abordate doua procedee de microimbinare si anume: microimbinarea eutectica si microimbinarea prin topire cu fascicul laser. In lucrare sunt prezentate aspectele generale si specifice ale celor doua procedee de microimbinare si cercetarile experimentale derulate pentru evidentierea influentelor diversilor parametri de proces asupra caracteristicilor morfologice si functionale ale imbinarilor rezultate. Din punct de vedere al functionalitatii microimbinarilor a fost evaluata rezistenta electrica de contact. 

ASOCIATIA INFORMEAZA

• Filiala ASR Arad – O poveste de succes
• Conferinta anuala a coordonatorilor sudarii, Buzau, 29-30.10.2015
• Proiectul european KorrAll
• Calendarul manifestarilor stiintifice