❯ Verificarea rezistenţei mecanice si tenacitaţii imbinarilor sudate realizate la repararea conductelor de transport aflate in exploatare
Prof. dr. ing. ZECHERU Gheorghe (1), Dr. ing. BIRSAN Florin Marius (2),
Conf. dr. ing. DUMITRESCU Andrei (1), Conf. dr. ing. DRAGHICI Gheorghe (1)
1) Universitatea Petrol – Gaze din Ploieşti; 2) S.N.T.G.N. „TRANSGAZ” Medias
e-mail: bibizec@yahoo.com
Rezumat
Calificarea procedurilor de sudare necesare la repararea conductelor de transport aflate sub presiune se bazeaza in mod obisnuit pe caracteristicile de rezistenţa mecanica si tenacitate, determinate prin incercarea unor epruvete care conţin imbinarile sudate efectuate, respectand prevederile unor specificaţii preliminare, pe probe obţinute aplicand prin sudare, pe un tronson de ţeava prin care este vehiculat un fluid de racire, un manson alcatuit din doua componente semicilindrice (manson de tip B). Pentru verificarea caracteristicilor mecanice ale imbinarilor sudate care se realizeaza (folosind proceduri de sudare calificate in acest mod) la repararea conductelor de transport cu diferite regimuri de exploatare (caracterizate prin presiunea, debitul si viteza fluidului transportat), autorii au propus urmatoarea soluţie tehnica: a. depunerea unor randuri (simple sau multiple) de sudura sau aplicarea unor placuţe sudate pe conductele aflate sub presiune (cu un anumit regim de exploatare); b. extragerea carotelor conţinand randurile depuse prin sudare sau placuţele sudate, folosind echipamentele si tehnologiile de perforare sub presiune a conductelor; c. verificarea, prin incercari si examinari efectuate pe epruvete si esantioane prelevate din carotele extrase, a microstructurii si caracteristicilor mecanice ale imbinarilor sudate.

Lucrarea prezinta tipurile de examinari si incercari care trebuie efectuate pe esantioanele si epruvetele prelevate din carote pentru a putea obţine o caracterizare pertinenta a calitaţii imbinarilor sudate realizate pe conductele sub presiune si modul cum se poate construi o baza de date consistenta pentru fundamentarea domeniului de calificare al procedurilor de sudare.
Cuvinte cheie:
conducta de transport, lucrari de mentenanta, repararea conductelor aflate in exploatare; repararea prin sudare; calificarea procedurilor de sudare; asigurarea calitatii imbinarilor sudate

 Aspecte ale utilizarii standardelor generale din domeniul sudarii ca standarde de referinta in standardele de aplicatie pentru produse sudate 
Ing. Petru Tenchea
Presedinte ASRO/CT 39 – Sudare si procedee conexe
e-mail: petru.tenchea@rdslink.ro
Rezumat
Standardele din domeniul sudarii si al procedeelor conexe au fost concepute pentru a avea un caracter general, astfel incat sa poata fi utilizate in cat mai multe domenii industriale. Noua Abordare Europeana (New Approach) a creat cadrul pentru elaborarea a numeroase familii de standarde europene pentru produse sudate, care utilizeaza ca standarde de referinta aceste standarde generale. In lucrare se prezinta sintetic familiile de standarde de aplicatie (echipamente sub presiune, produse pentru constructii, vehicule si componente feroviare, conducte din infrastructura pentru gaze etc.) si relatiile acestora cu directivele/regulamentele europene si cu standardele cu caracter general din domeniul sudarii si al procedeelor conexe. 
Cuvinte cheie:
standard din domeniul sudarii; standard de aplicatie; standard de referinta; ISO; CEN

 Evolutia pregatirii inginerilor sudori in invatamantul superior romanesc 
Prof. dr. ing. Radu Iovanas – Universitatea Transilvania din Brasov
e-mail: raduiovanas@yahoo.com
Rezumat
Consideram o datorie de onoare omagierea intemeietorilor specializarii ,,SUDURA” in invatamantul superior din Romania, a inceputurilor si a traversarilor ulterioare produse odata cu schimbarile survenite in tara, atat la nivel industrial, precum si la modificarile din invatamantul romanesc, din ultimii 25 de ani.
Lucrarea consta in strangerea si ordonarea datelor si informatiilor referitoare la evolutia specializarii „sudura”, incepand de la locul de origine si dezvoltare initiala, la ,,Politehnica” din Timisoara, continuand cu infiintarea si dezvoltarea exploziva (din 1978), in mai multe centre universitare din Romania, respectiv la Bucuresti, Galati, Brasov, ulterior la Constanta, Craiova – Drobeta Turnu Severin si pentru scurte perioade la Arad, Resita, Oradea, Iasi si Cluj – Napoca.
Se prezinta stadiul actual al functionarii specializarii Ingineria Sudarii in Romania dupa noul sistem, conform reformei Bologna, respectiv licenta (4 ani), master (1,5-2 ani) si doctorat, precum si o incercare de statistica a absolventilor, dupa 1979/1980, la nivel national (peste 6000 absolventi!) si pe fiecare centru universitar.
Specializarea Ingineria Sudarii (IS), este printre putinele specializari din domeniul ,,Inginerie industriala” care s-a mentinut in invatamantul superior tehnic din Romania si s-a perfectionat in timp si se distinge printr-o personalitate si recunoastere unanima, confirmand faptul ca: ,,In viata si-n natura nu-i nimic fara… Sudura!”. 

ASOCIATIA INFORMEAZA

• Filiala ASR Arad – O poveste de succes
• Adunarea Generala si Conferinta ASR SUDURA 2015”, 22-24.04.2015, Arad
• Workshop “Capabilitatea Nationala de Sudare”, 3.06.2015, Timisoara
• Cel de-al 3lea Congres IIW Sud-Est European de Sudare, 3-5.06.2015, Timisoara
• Oferta cursurilor de formare profesionala ASR, septembrie 2015
• Calendarul manifestarilor stiintifice