❯ Imbatranirea structurilor portante. Partea II – Exemple din domeniul aviatiei, instalatiilor offshore si podurilor
Dumitru Dragos Cioclov – New-York, Saarbrucken, Timisoara
In lucrare este prezentata o privire de ansamblu asupra problemei perene a imbatranirii infrastructurii tehnologice si civile. Accentul este pus pe structurile portante de rezistenta din domenii tehnologice avansate cum sunt aviatia, exploatarile offshore de petrol si gaze si infrastructuri ingineresti, in ultimul caz podurile fiind exemplul cel mai tip. Se evidentiaza diversitatea cauzelor care conduc la deteriorarea/degradarea ineluctabila a structurilor in serviciu ca rezultat al degradarii prin oboseala si efecte de coroziune, ca si al operarii improprii a instalatiilor, influentelor de mediu neanticipate, de natura chimica, fizica, biologica, fara a exclude posibile actiuni generate din eroare sau vointa deliberata umana. Sunt prezentate date statistice globale privind imbatranirea si degradarea structurala a instalatiilor cu urmari asupra valorilor materiale, in scopul evidentierii anvergurii problemei.

 Contributia asociatiei de Sudura din Romania la promovarea sudarii in cei 25 ani de activitate (199-2015) 
Dorin Dehelean – Asociatia de Sudura din Romania
Plecand de la misiunea, obiectivele, structura si organizarea Asociatiei de Sudura din Romania lucrarea prezinta in sintezarea lizarileasociatiei in cei 25 ani de existenta. Sunt analizate in mod sintetic rezultatele obtinute in urmatoarele directii: crearea si diseminarea cunostintelor stiintifice si tehnice din domeniul sudarii, formarea, calificarea si certificarea personalului sudor, promovarea carierei in domeniul sudarii si, in mod special, promovarea meseriei de sudor, promovarea standardizarii, integrarea in comunitatea europeana si internationala a sudarii.
In incheierea lucrarii sunt definite in mod succint perspectivele activitatii viitoare ale asociatiei. 

 Solutii de reparatie pentru o coroana de la o moara de ciment
Dumitru Gogu – WELDCONS SRL Bucuresti
Marian Soare – NICLEAR NDT Research& Services SRL Bucuresti
Reparatia coroanei morii de ciment a fost necesara ca urmare a depistarii in cadrul examinarilor nedistructive periodice a numeroase fisuri prezente atat la baza danturii, cat si pe profilul acesteia, ce puneau in pericol functionarea in conditii de siguranta a intregilor instalatii tehnologice din cadrul unei fabrici de ciment.
Materialul de fata isi propune sa prezinte abordarea proprie in stabilirea solutiilor tehnologice de reparatie prin sudare aplicate la aceasta lucrare.
Lucrarile de reparatii au constat in eliminarea prin craituire arc-aer a zonelor cu fisuri, sudarea zonelor excavate cu material de adaos pe baza de nichel, reconstruirea unei parti din dantura prin incarcare si prelucrare mecanica (polizare), efectuate in conditii de iarna, cu o preincalzire minima si fara tratament termic postsudare. 

 Operator sudor international pentru sisteme mecanizate / orbitale/robotizate de sudare – calificare in cerere crescanda pe piataproducatorilor de structuri sudate din Romania. 
Danut Savu – Asociatia de Sudura din Romania; Universitatea din Craiova
Introducerea in sisteme mecanizate/orbitale/robotizate de sudare presupune si asigurarea resursei umane calificate pentru operarea acestor tipuri de sisteme. Ghidul IAB-348-13 presupune o solutieinternational acceptata pentru obtinerea calificarii dorite. Operatorul sudor intrat in sistemul de calificare poate opta pentru una, doua sau pentru toate cele 3 domenii de calificare atat la nivel de baza (nivel B), cat si la nivel extins (nivel C). 

ASOCIATIA INFORMEAZA

• Personale
• Conferinta ASR „Sudura 2015”, 22-24.04.2015, Arad
• Calendarul manifestarilorstiintifice
• Cotizatii ASR 2015
• Lista Firmelor cu reclame in revista Sudura 1/2015