Cel de-al 3-lea Congres IIW Sud-Est European de sudare s-a desfasurat in perioada 3-5 iunie 2015 la Timisoara, Centrul Regional de Afaceri. Congresul a fost organizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sudura si Incercari de Materiale (ISIM) Timisoara in colaborare cu Asociatia de Sudura din Bulgaria (BWS) Asociatia de Sudura din Romania(ASR), Asociatia de Sudura din Serbia (DUZ) si Institutul de Sudura din Serbia.

Deschiderea oficiala a avut loc in ziua de 3 iunie 2015 la Opera din Timisoara. Un cuvant de bun venit a fost adresat participantilor de catre domnul Alin Constantin Murariu, director general al ISIM Timisoara si presedintele comitetului de organizare. Conform traditiei, prelegerea Jaeger “Integritate structurala. O perspectiva probabilistica“ a fost sustinuta de domnul profesor Dumitru Dragos Cioclov, unul dintre cei mai mari specialisti din Romania in domeniul sudarii si incercarilor de materiale. Ceremonia a continuat cu un program artistic oferit de artistii si orchestra Operei Romane din Timisoara, urmat de o receptie de bun venit.

In perioada 4-5 iunie 2015, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara, s-a desfasurat programul stiintific al congresului cu tema “Tehnologii de sudare si imbinare pentru dezvoltare durabila si mediu”. In cadrul acestui program au fost prezentate 57 de lucrari structurate pe urmatoarele sectiuni:
Sesiune plenara – 8 lucrari
Sesiuni paralele:
– Sesiune speciala dedicata in memoria profesorului Stojan Sedmak – 11 lucrari
– Procese de imbinare – 21 lucrari
– Integritate structurala – 12 lucrari
– Managementul calitatii – 5 lucrari

Prezentarile excelente si discutiile interesante pe baza acestora au fost apreciate de cei 200 de participanti din 23 de tari (Australia, Austria, Belgia, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Canada, Elvetia, Germania, Israel, Italia, Japonia, Marea Britanie, Pakistan, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Serbia, Slovenia, Spania, SUA, Turcia si Ungaria).

Programul tehnic a inclus si o conferinta internationala si doua workshop-uri:
• A 11-a Conferinta Internationala de Integritate Structurala si Structuri Sudare (ISCS15), 5 iunie 2015
Programul stiintific al acestei conferinte a cuprins 46 de lucrari structurate astfel:
– Sesiune plenara: 16 lucrari

– Sesiune poster: 30 lucrari
Prin aceste lucrari autorii rezultatele activitatilor de cercetare si dezvoltare desfasurate in cadrul institutelor si universitatilor din Romania, Serbia, Bulgaria, Republica Ceha si Israel. Lucrarile au fost publicate in volumul “Cercetarea materialelor avansate“, volumul 1111.

• Workshop – Crearea unor competente nationale in domeniul sudarii, 3 iunie 2015
Obiectivul cheie al acestui workshop a fost de a analiza si evalua situatie fiecarui membru cu referire la propriile competente nationale in domeniul sudarii, de a identifica viitoarele provocari si de a elabora si implementa planurile de actiune pentru a consolida propriile competente nationale in domeniul sudarii.
• Workshop – Constructia Conductelor & Intalnirea IIW a subcomisiei XI-E Transmisia conductelor, 5 iunie 2015

Workshopul a fost organizat cu suportul Subcomisiei IX-E a IIW, Transmisia Conductelor si moderat de domnul Christoph Gerritsen – ArcelorMittal Global R&D Gent (Belgia). Cu ocazia congresului a fost organizat in perioada 3-5 iunie 2015 si Targul international “Inovare in Sudare si Examinari Nedistructive” la care au participat 17 expozanti printre care si ASR. Expozantii si-au prezentat produsele si serviciile din domeniul sudarii, proceselor aliate si testarea materialelor.

Pe langa programul tehnic au avut loc intalniri de afaceri. Participantii au avut ocazia de a intalni si discuta cu posibili viitori colaboratori. Congresul a oferit participantilor cel mai bun cadru pentru schimbul de idei si cunostinte, pentru un dialog care ar putea sa deschida noi directii de cercetare si sa creeze noi parteneriate.

Informatii suplimentare despre congres se pot gasi la adresa http://www.seeiiw2015.com