Conferinta anuala a coordonatorilor sudarii care a avut loc la SC COMELF SA Bistrita in perioada 24-25.10.2013, a fost organizata de Filiala ASR Bistrita impreuna cu SC COMELF SA Bistrita. Actiunea a avut urmatorii sponsori: SC BOHLER WELDING GROUP SRL Buzau, SC CM METAL TRADING SRL Timisoara, SC NAMICON SRL Bucuresti, SC STANDARD SERVICE SRL Bucuresti. La conferinta a participat un numar de peste 100 de persoane cu responsabilitati de coordonare a sudarii.

Programul conferintei a cuprins prezentari privind probleme de actualitate legate de continutul si conditiile de aplicare ale unor directive europene si standarde noi in domeniul managementului proceselor de sudare. Aceste prezentari au fost publicate pe un CD care a fost distribuit participantilor, o parte dintre lucrari urmand a fi publicate in numerele urmatoare ale revistei SUDURA. Programul conferintei a mai cuprins si vizite tehnice, una la SC COMELF SA si una la SC RADIATOARE DIN ALUMINIU SA.

Seminar EWF – Evaluarea si verificarea constantei performantei structurilor metalice sudate in conformitate cu cerintele standardelor din seria SR EN 1090. Executia structurilor de otel si structurilor de aluminiu, 23 octombrie 2013.
In preziua Conferintei coordonatorilor sudarii de anul acesta a avut loc la Bistrita Seminarul EWF – Evaluarea si verificarea constantei performantei structurilor metalice sudate in conformitate cu cerintele standardelor din seria SR EN 1090. Executia structurilor de otel si structurilor de aluminiu. La acest seminar a fost prezent un numar neasteptat de mare de participanti.

Seminarul a cuprins urmatoarele teme:
• Elemente de principiu ale reglementarilor Uniunii Europene si ale standardelor din seria SR EN 1090 referitoare la executia structurilor metalice;
• Evaluarea si verificarea constantei performantei structurilor metalice sudate conform EN 1090. Cerinţe, etape si beneficii pentru producatori;
• Calificarea EWF a coordonatorilor sudarii in conformitate cu cerintele EN 1090;
• Importanta certificarii sistemului de management al calitatii pentru un producator de structuri sudate – studiu de caz S.C. Comelf S.A.

Prezentare simulator de sudura la Colegiul Tehnic Grigore Moisil, Bistriţa
In data de 22 octombrie 2013, ASR cu sprijinul domnilor Basilio Marquinez, SEABERY Spania, si Roger van den BREKEL, NIL Olanda, a realizat o vizita in cadrul Colegiului Tehnic Grigore Moisil din Bistrita unde s-a prezentat simulatorul de sudura SOLDAMATIC. Elevii au putut vedea cel mai performant simulator de sudura din lume la ora actuala, acestora fiindu-le prezentate procedeele de sudare cu electrozi inveliti, procedeul MIG MAG si procedeul WIG.