Succesul echipei Romaniei la WeldCUP 2015

Cea de-a doua editie a competitiei europene WeldCup s-a desfaşurat in acest an pe 21 octombrie, in Marea Britanie la Cambridge – TWI (The Welding Institute) la care au participat 7 echipe, din care 6, din Europa (Romania, Germania, Austria, Belgia, Ungaria, Marea Britanie) si o echipa invitata speciala din China.

In urma competitiei, locul I a fost ocupat de echipa din Romania, locul al II-lea, Germania şi locul III – Marea Britanie.

Echipa care a reprezentat Romania este formata exclusiv din sudori care lucreaza la Şantierul Naval Damen Galati:

1. MARIUS DANIEL NEAGU -22 de ani– procedeele 135 si 136
2. STEFANNICHIFOR – 21 de ani – procedeul 111
3. ADRIAN GHEORGHITA – 22 de ani– procedeul 141

Coordonator echipa: ing. EWE/IWE MIHAIEL NANU – , Coordonator Laborator Sudura

Concursul s-a desfasurat pe 4 probe cap la cap (doua pe tevi si doua pe table), 4 procedee de sudare si toate pozitiile de sudare, acestea fiind evaluatein prima faza pentru notarea imbinarilor cap la cap,apoi cu aceste probe sudate separat, concurentii au realizat un ansamblu conform unui desen, cu respectarea cotelor de amplasare, recunoasterea simbolurilor pentru materialele de adaos, pozitii de sudare, procedee de sudare etc. Criteriile de evaluare au fost stabilite foarte clar prin regulamentul de concurs. In afara de aspectul vizual, au contat foarte mult: modul de pregatire a pieselor, dimensiunile impuse pentru calibrul sudurii la imbinarile de colt si suprainaltare sau exces de patrundere la imbinarile cap la cap, deformatiile aparute dupa sudare, lucrul in echipa (la fiecare proba s-au aplicat 2 procedee de sudare – radacina un procedeu si restul straturilor alt procedeu), incadrarea in timpul impus pentru executia probelor. Cei trei tineri au fost instruiti la atelierul Centrului de Formare Profesionala al santierului Naval Damen Galati condus de ing. sudor LuminitaGherghe, iar dupa doua saptamani de instruire intensiva si o planificare detaliata a etapelor de lucru, s-a putut ajunge la aceasta performanta. Un rol determinant in formarea celor trei tineri concurenti in meseria de sudor l-au avut cei doiinstructori Daniel Rarinca si FlorinAngheluta.