Revista SUDURA

Nr. 4/2017Articolele sunt publicate in
limbile romana si engleza


Reconditionarea prin sudare a suportului inferior al unei matrite pentru forjare printr-o îmbinare eterogena
Sorin Calarasu(1)

(1) TEHNOSUD ENGINEERING S.R.L. Ploiesti
* This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Atelierele de forjare moderne sunt dotate cu ciocane matritoare de mare putere executand mai multe piese la un ciclu dematritare. Otelurile din care sunt executate astfel de dispozitive sunt de tipul 50CrMo4 (1.7288) conform EN 10250-3,avand o duritate ce poate fi controlata, o buna prelucrabilitate si o rezistenta ridicata, asigurate prin continutul de crom si molibden.
Lucrarea prezinta tehnologia de sudare utilizata pentru remanierea unui defect de tip fisura la o astfel de matrita.
Reconditionarea s-a efectuat prin sudare cu electrozi înveliti printr-o procedura de sudare a unei îmbinari eterogene,utilizand un electrod dintr-un material diferit de materialul de baza.

Extinderea domeniului de utilizare a procedeului de sudareWIG prin impulsuri reglabile de înalta frecventa
Voicu-Ioan Safta (1), Serban Serb (2), Andreas Lehnertz (3)
(1) Universitatea Politehnica din Timisoara
(2) REHM SUDARE S.R.L. Timisoara
(3) REHM GmbH u. Co. KG Schweisstechnik Germania
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prezenta lucrare cuprinde o prezentare generala actualizata a procedeului de sudare în mediu de gaz protector cu electrodnefuzibil (WIG), în care sunt descrise avantajele, dezavantajele procedeului, precum si variantele functionale clasice. Coroborat cu acestea se prezinta variantele noi, actualizate, ale acestui procedeu de sudare: modul de pulsare cuînalta frecventa (cca. 15 ÷ 17,5 KHz), notiunea de frecventa de puls etc.

Se prezinta de asemenea conditiile necesare impuse unei surse de curent pentru sudare WIG pentru a putea utiliza procedeulde sudare WIG cu înalta frecventa (Hyperpuls). Principalele avantaje sunt scoase în evidenta pe baza unor aplicatii concrete prezentate în lucrare. Autorii recomanda noua tehnologie ca posibil înlocuitor atat al vechilor procedee costisitoare de sudare WIG, cat si,atunci cand este posibil, al procedeelor de sudare cu plasma si/sau cu laser, bazandu-se pe principalele avantaje ale nouluiprocedeu: amorsare sigura cu energie minima, formare rapida a arcului electric (nedeviat), evitarea deformatiilor,focalizare deosebita a arcului, reducerea inertiei mecanice prin frecvente de ordinul kHz, cresterea densitatii de curent odata cu intensitatea focalizarii coloanei arcului, patrundere superioara concomitent cu cresterea vitezei de sudare atablelor subtiri.

Reducerea sensibila a cheltuielilor de fabricatie odata cu cresterea calitatii îmbinarilor faciliteaza sporirea productivitatii.


Standarde europene armonizate cu directive europenereferitoare la echipamente sub presiune, aplicabile îndomeniul sudarii si al procedeelor conexe - Partea a 2-a
Petru Tenchea
Presedinte ASRO/CT 39 – Sudare si procedee conexe
E-QSE CONSULTING S.R.L. Timisoara
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it./br>
Acest articol contine informatii suplimentare fata de articolul publicat în SUDURA nr. 3/2017, referitoare la cea mairecenta lista cu referinte la standardele armonizate pentru echipamente sub presiune si la standardele suport armonizatepentru materiale utilizate în fabricatia echipamentelor sub presiune, specifice sudarii si procedeelor conexe. Aceastalista a fost publicata în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene 2017/C 389/01 (17 noiembrie 2017).

ASOCIATIA INFORMEAZA

• Evenimente ASR, octombrie 2017,Satu Mare
• Cursuri de inginer/tehnolog/specialist sudorinternational/european
• Curs de Proiectant international de structuri sudate
• Personale
• Alegeri 2018 în sucursalele ASR
• Concursul profesional „Promovarea sudarii bazata pe cunoastere” 2018
• Concursul profesional „Tineretul sudeaza”2018
• Tarife publicare reclame în revista„SUDURA 2018
• Cotizatii ASR 2018
• Alegeri 2018 în sucursalele ASR
• Conferinta ASR „Sudura 2018”, Timisoara,aprilie 2018
• Al 4-lea Congres IIW sud-est european desudura, Belgrad, octombrie 2018
• Calendarul manifestarilor stiintifice 2018